3 obiceiuri simple pe care le-am adoptat pentru o stare de bine. Afla ce m-a scapat de anxietate!

de Alina Gavrila
4 minute (timp citire)

Astazi este ziua Mondiala a Sanatatii Mintale si nu am putut sa las sa treaca aceasta zi fara sa scriu un text despre acest subiect.

Si nu am ales intamplator acest subiect. L-am ales pentru ca este unul care ma intereseaza de ani de zile si despre care citesc tot mai mult. Dar l-am ales si din motive personale, pentru ca am avut momente in viata in care am simtit ca nu sunt ok la acest capitol. Momente in care anxietatea, epuizarea fizica si psihica ma faceau sa vad totul in culori foarte sumbre. 

Somnul este primul meu aliat

Stiu ca poate suna banal, dar adevarul e ca somnul este cel mai mare aliat al starii noastre de bine. La mine este cat se poate de clar: daca nu dorm, nu pot functiona. Au fost foarte multe momente in care un somn bun, de 8-9 ore pe noapte, (atentie pentru ca femeile au nevoie de un numar mai mare de ore de somn decat barbatii, este un fapt dovedit stiintific) m-a ajutat sa gasesc rezolvari acolo unde cu o zi inainte totul parea imposibil. Am inteles atat de bine acest lucru, incat am ajuns in punctul in care daca simt ca nu sunt odihnita evit sa iau anumite decizii sau sa port niste discutii dificile, tocmai pentru ca stiu ca oboseala nu face altceva decat sa inrautateasca situatia. Nu subestimati puterea somnului! Sunt tot mai multe studii care demonstreaza cat de important este pentru sanatatea noastra sa dormim. Ba mai mult, s-a demonstrat ca multe dintre persoanele care sufera de anxietate si depresie dorm mai putin de 6 ore pe noapte.

Meditatia a devenit o necesitate in viata mea

Sunt mai bine de zece ani de cand am introdus meditatia in rutina mea. Si inca din primul moment, cand am realizat cat de mult imi linisteste mintea, am inteles ca este o tehnica de care am nevoie mereu. Mi-au trebuit ani sa invat, sa ma obisnuiesc, sa transform totul intr-o rutina. Am si acum perioade in care nu reusesc sa meditez zilnic sau zile in care nu pot sa ma concentrez si abandonez. Insa, stiu sigur ca in acest proces nu este vorba despre performanta sau despre cat de bun esti. Ci despre consecventa. Important e sa ma reintorc mereu la acest obicei care ma ajuta sa-mi linistesc gandurile. Tot mai multe studii ne arata ca meditatia practicata cu regularitate reduce stresul si anxietatea. Ne ajuta sa ne controlam emotiile, ne ajuta sa avem o stare de bine si un sistem imunitar mai sanatos.

CITESTE SI: CUM M-A AJUTAT MEDITATIA SA-MI INVING ANXIETATEA SI STARILE DE AGITATIE

Sportul, cel mai ieftin antidepresiv

Este bine stiut faptul ca sportul elibereaza endorfine. Acestea sunt cunoscute si ca „hormonii fericirii”, care imbunatatesc starea de spirit si reduc stresul. Si trebuie sa recunosc faptul ca ori de cate ori fac sport ma simt mult mai bine si sunt plina de energie. In aceasta perioada a vietii imi place sa alerg dimineata in parc sau sa ma duc la ore de cycling, la sala. Ambele imi dau o energie fantastica si o stare de bine pe care cu greu o egaleaza o alta activitate. Au fost perioade in care imi placea sa fac pilates si yoga. Important este sa gasiti sportul care va place si pe care sa-l practicati cu drag. Pentru ca adevarul e ca daca nu va place ce faceti, sansele sa-l transformati intr-o rutina sunt foarte mici.

Binenteles ca sunt multe alte obiceiuri care ne ajuta sa depasim starile de anxietate si sa ne simtim mai bine. De la relatiile cu prietenii apropiati, pana la hobby-uri si pasiuni, orice ne face bine si ne ajuta trebuie sa devina o obisnuinta. Si, probabil, cel mai important aspect este sa intelegem faptul ca putem cere ajutor specializat. Sa mergi la terapeut este o normalitate si, in unele cazuri, singurul ajutor de care avem nevoie.

Lasa un comentariu