Ultimii cinci ani din viata mea mi-au adus nenumarate raceli si viroze. Daca inainte sa fiu mama, raceam cam o data pe iarna (si cand spun raceala ma refer la episoade usoare in care mergeam la birou fara probleme si imi vedeam de activitatile zilnice), acum am ajuns sa ma “lupt” cel putin cu o viroza pe luna.
Adevarul este ca nu am racit toata viata mea de adult cat am racit in ultimii ani. Dar am inteles ca asta este normalitatea atunci cand ai un copil mic (mai ales daca e in primii ani de colectivitate). Asa ca, nu e de mirare ca am devenit experta in tot felul de solutii care fie ma ajuta sa tin virozele departe, fie ma ajuta sa ma recuperez mult mai repede atunci cand racesc. Si tind sa cred ca sunt pe drumul cel bun, daca ma gandesc la episodul de gripa A pe care l-a avut Bubu inainte de Sarbatori si pe care eu, in mod miraculos, l-am ocolit cu gratie 🙂
Maresc cantitatea de vitamina C
Primul lucru pe care il fac atunci cand simt ca ma ia raceala (sau il am pe Bubu racit) este sa maresc cantitatea de vitamina C (atat din din fructe/legume, cat si din suplimente). Vitamina C este nelipsita din dieta mea. Cunoscuta pentru calitatile sale antioxidante, vit C joaca un rol important in imunitate. Tot ea contribuie la productia naturala de colagen (deci ma ajuta sa am grija si de ten) si este considerata unul dintre cei mai siguri si mai eficienti nutrienti. In mod normal, in sezonul rece, iau 1000 de mg de vit C lipozomala zilnic. Iar cand racesc, cresc cantitatea la 2000 de mg. Si, binenteles, ca nu-mi lipsesc fructele si legumele bogate in vit C. Fructe de padure, catina, aronia, ardei rosu, patrunjel, lamaile, portocalele sunt toate nelipsite din alimentatia mea.
Polen cu miere, dimineata pe stomacul gol
Un alt truc la care apelez in episoade cu viroze este polenul amestecat cu miere, dimineata, pe stomacul gol. Polenul este un remediu natural cunoscut de sute de ani, cu un continut de vitamine, minerale si antioxidanti foarte mare. Polenul este asociat cu scaderea inflamatiei, intarirea sistemului imunitar si are proprietati antibacteriene si antiseptice. Mierea este si ea un remediu excelent impotriva racelii. Trateaza infectiile respiratorii si intareste sistemul imunitar. Cred ca sunt deja patru ani de cand am mereu, iarna, in casa polen si miere, uneori completez si cu laptisor de matca. Sunt remedii excelente si vi le recomand ori de cate ori raciti.
CITEȘTE ȘI: 4 OBICEIURI PE CARE LE-AM ADOPTAT PENTRU O VIAȚĂ MAI LUNGĂ ȘI SĂNĂTOASĂ
Suc de telina, un adevart miracol pentru sanatate
Trebuie sa recunosc ca acest remediu este cel pentru care am dezvoltat o mica obsesie in ultimul an 🙂 Si spun asta pentru ca inca sunt uimita de cate beneficii mi-a adus. Sucul de telina este bogat in vitamine, minerale si compusi antioxidanti. Actioneaza precum un antiinflamator, ajuta imunitatea, rehidrateaza organismul (datorita cantitatii mari de potasiu). Tot sucul de telina are si efect relaxant, asigura un somn odihnitor, benefic pentru piele (iar eu aici chiar am vazut rezultatele. Am tenul mult mai curat de cand il beau saptamanal. Il consum de 3-4 ori pe saptamana, dimineata, pe stomacul gol (imediat dupa ce il prepar pentru ca oxideaza foarte repede). Mi-l fac doar din telina apio bio si cu putina apa. Nu are cel mai bun gust, recunosc, dar e ceva cu care m-am obisnuit si a ajuns chiar sa-mi placa uneori. Este, cu siguranta, remediu pe care il recomand cel mai des prietenelor mele. Si cel pe care il respect cu sfintenie, mai ales in perioada sezonului rece.
Ceai de ghimbir, remediul perfect pentru viroze
Un alt remediu natural la care apelez in timpul episoadelor de raceala este ceaiul de ghimbir. Mi-l fac doar din radacina de ghimbir. O curat, o dau prin razatoare si o adaug in apa clocotita. Las sa fiarba 10 minute, dupa care las la infuzat 5 minute. La final strecor si il beau simplu (fara niciun indulcitor). Ceaiul de ghimbir intareste sistemul imunitar, are puternice calitati antiinflamatoare. Dar si efect antiseptic, antiviral, antifungic, antibactertial si antifebril, fiind un remarcabil expectorant si analgezic.