Atomic Habits, cartea care m-a invatat cum sa scap de obiceiurile proaste

de Alina Gavrila
5 minute (timp citire)

Atomic Habits de James Clear este o carte pe care trebuie sa o citesti daca ai decis ca a venit vremea sa-ti schimbi obiceiurile. Daca iti doresti sa renunti la obiceiurile proaste si sa adopti unele noi si sanatoase, ai nevoie de aceasta carte ghid in viata ta. Pe mine m-a ajutat enorm sa inteleg ca obiceiurile mici, cele de zi cu zi, sunt cu adevarat importante. Si cel mai important lucru pe care l-am invatat citind aceasta carte este ca schimbările mari se fac cu pasi mici. Dar si cu foarte multa rabdare.  

Pe James Clear am avut bucuria sa-l vad in acest an pe scena Brand Minds. Si mi-a placut enorm discursul sau simplu si pe intelesul tuturor. Autorul cartii Atomic Habits ne-a vorbit despre puterea obiceiurilor mici, cele pe care le avem și le facem zi de zi. Acestea ne ajuta sa obtinem rezultatele mari pe care ni le dorim. Si ne-a dat un exemplu foarte simplu. Poate ti se pare putin sa citesti 10-20 de pagini pe zi. Poate ca un astfel de obicei, din punctul tau de vedere, nu o schimbe cu nimic faptul ca nu reusesti sa citesti mai mult. Dar gandeste-te cate pagini citite inseamna la final de an. Inmulteste cu 365 si uite asa observi ca poti sa citesti peste 5000 de pagini pe an. Nu mai e atat de putin, nu-i asa?

Micile obiceiuri produc marile diferente

Atomic Habits este o carte pe care am citit-o cu creionul in mana si cu foarte multe paragrafe subliniate si recitite. Este o carte cu multe insemnari si cu multe semne puse special pentru a ma reintoarce la anumite pagini atunci cand simt ca-mi pierd motivatia. „Este atat de usor sa supraestimam importanta unui moment definitoriu si sa subestimam valoarea micilor progrese zilnice. De prea multe ori ne fixam pe convingerea ca marile succese necesita eforturi dramatice”, spune James Clear in cartea sa. Autorul ne vorbeste despre „strategia de imbunatatire cu 1%” si despre ce schimbari importante aduce aceasta metoda. „Strategia de imbunatatire cu 1% nu este una remarcabila – uneori nici macar nu o sesizam, dar poate fi mult mai semnificativa pe termen lung in special. Diferenta pe care o creeaza in timp micile progrese este insa surprinzatoare…. Tot asa cum banii se inmultesc prin adaugarea dobanzii, si efectele obiceiurilor tale se vor amplifica daca le transformi in rutina. Aparent creeaza o prea mica diferenta intr-o singura zi, dar impactul lor pe parcursul lunilor sau anilor va fi enorm.”

Imitarea persoanelor apropiate

Si totusi cum reusesti sa adopti obiceiurile bune chiar si cu pasi mici? Ce avem concret de facut? „Una dintre cele mai eficiente strategii este sa-ti formezi obiceuri mai bune intr-un mediu in care acestea vor fi considerate firesti. Un comportament nou pare mai usor de adoptat cand ii vezi pe cei din jur ca fac asta zi de zi. Cand esti inconjurat de oameni intr-o forma fizica buna, ti se va parea normal sa faci miscare in mod regulat. Daca esti inconjurat de iubitori de muzica jazz, ti se va parea normal sa asculti jazz in fiecare zi. Mediul tau cultural iti stabileste perspectiva asupra <normalitatii>. Fa-ti prieteni cu obiceiuri pe care ti-ai dori sa le ai si tu. Veti evolua impreuna.” spune autorul. Practic, daca vrem sa adoptam un obicei bun este important sa ne inconjuram de oameni care au transformat acest obicei intr-o rutina.

Stratificarea rutinei: un plan simplu de revizuire a obiceiurilor

O alta metoda prin care poti adopta usor obiceiuri noi si bune este sa identifici un obicei actual si sa-i suprapui un comportament nou. Aceasta tactica poarta denumirea de stratificare a rutinei. Practic, in loc sa inserezi un obicei nou intr-un anumit moment sau loc, il cuplezi cu un obicei actual. Si ne da si cateva exemple:

  • Meditatie. Dupa ce imi torn cafeaua dimineata, am sa meditez timp de un minut.
  • Miscare. Dupa ce vin de la serviciu, am sa ma imbrac imediat in trening.
  • Recunostinta. Cand ma asez pe scaun pentru cina, am sa numesc
    un lucru pentru care sunt recunoscator astazi.

Momentul in care alegi sa inserezi noul obicei este foarte important

„Secretul este sa cuplezi comportamentul dorit cu o actiune pe care o efectuezi deja in fiecare zi. Cand vei integra aceasta structura de baza, poti incepe sa creezi mai multe straturi, conectand intre ele mici obiceiuri, ceea ce iti va permite sa profiti de impulsul natural care declanseaza niste comportamente succesive”, spune Jeames Clear in Atomic Habits. Insa, mare atentie: cand si unde alegi sa inserezi un obicei in rutina ta zilnica poate produce o mare diferenta. Daca incerci sa introduci meditatia in rutina matinala, dar diminetile sunt haotice si copiii alearga de colo-colo, atunci ti-ai ales prost momentul si locul. Gandeste-te ce moment al zilei iti ofera probabilitatea reusitei. Nu încerca sa introduci un obicei intr-un moment in care cel mai probabil vei fi nevoit sa te ocupi cu altceva”, spune Clear.

Concluzii sau cum sa ne formam obiceiuri noi

Cartea Atomic Habits ne prezinta un model comportamental compus din patru etape: indiciu, dorinta, reactie, recompensa. Acest sistem ne invata cum sa ne formam obiceiuri noi, dezvaluind totodata mecanisme interesante ale comportamentul uman. Practic, autorul ne detaliaza in peste 200 de pagini, cu exemple incluse, ce avem de facut, pas cu pas, astfel încât sa ne fie usor sa adoptam obiceiuri noi si sanatoase si sa le eliminam pe cele proaste. Este o carte pe care va recomand sa o cititi, cu rabdare, cu un creion in mana si cu dorinta de a va schimba comportamentele.

 

 

 

Lasa un comentariu