De cand ma stiu, am fost o persoana agitata si anxioasa. Multi ani nu am stiut ce simt, pentru ca nu stiam ca starile mele continue de ingrijorare si neliniste nu sunt altceva decat anxietate.
Inca din copilarie am avut atacuri de panica, momente in care ingrijorarea mea era atat de mare incat o simteam fizic ca pe o durere de stomac.
Anxietatea, o normalitate
Mult timp am crezut ca ceea ce simt e o normalitate. Ca asta sunt, asa m-am nascut, iar aceste stari de neliniste si agitatie ma vor reprezenta mereu. Cumva, ma obisnuisem cu ideea ca nu am sa fiu niciodata acea fata calma, capabila sa-si pastreze starea de liniste in momentele stresante. Si asa a si fost viata mea, pana in jurul varstei de 30 de ani. Multe zile de agitatie continua, cu momente in care simteam ca nu mai pot respira din cauza nelinistii si cu vesnice intrebari ce e “gresit” la mine.
“Puterea prezentului”, prima carte care m-a facut sa vad lucrurile altfel
Spre marele meu noroc mi-a placut mereu sa citesc si cred ca asta m-a ajutat enorm, inclusiv in aceasta situatie. Toata viata cartile mi-au fost refugiu si, mai ales, loc din care mi-am luat informatiile. Si, cumva, am stiut sa-mi aleg intuitiv cartile de care aveam nevoie in acel moment. Asa s-a intamplat si prin anul 2010 cand, dupa o perioada foarte grea din viata mea, am ajuns sa citesc “Puterea prezentului” de Eckhart Tolle. A fost o carte care m-a schimbat complet. Si nu spun asta in ideea ca a doua zi dupa ce am terminat de citit cartea lui Tolle am devenit alta persoana. Ci in ideea ca din acel moment am inteles ca exista si un alt mod in care pot sa aleg sa traiesc.
CITESTE SI CARTEA FEMEILOR CARE MERITA MAI MULT
Prima sesiune de meditatie a fost ca o revelatie
Imi amintesc si acum ca prima mea incercare de a medita a fost chiar in timp ce am citit un pasaj din carte lui Eckhart Tolle. Pasaj care descria toti pasii pe care trebuie sa-i urmezi in timpul meditatiei. Si nu am sa uit niciodata linistea pe care am simtit-o dupa cele cateva minunte in care toata agitatia din capul meu s-a oprit. Pur si simplu am fost socata de felul in care m-am simtit. De sentimentul de usurare, de liniste, de tot calmul care s-a instalat in mine. Atunci mi-am spus: “daca asa ma simt dupa o sesiune de meditatie, trebuie sa invat sa fac asta mereu!”. Si asa a fost! Usor-usor am adunat informatii, am citit, am gasit aplicatii, am fost la cursuri si am invatat sa meditez.
Meditatia nu se invata peste noapte
Au urmat ani in care am invatat sa stau in liniste. Sa-mi las gandurile sa se duca asa cum au venit si sa nu mai analizez tot ce-mi trece prin minte. Este un proces de durata. Iar acest proces nu a fost deloc liniar. Am avut multe momente in care am renuntat si am spus ca nu e de mine. Insa, cumva, am revenit de fiecare data la sesiunile mele din aplicatia Calm (aplicatie pe care o recomand din suflet). Si tot in timp am inteles ca aici nu e vorba despre performanta (cat de des si bine meditezi) ci doar despre consecventa. Despre a avea puterea de a te reintoarce la meditatie, chiar si atunci cand stii ca nu faci totul ca la carte. Iar pentru mine asta a fost o mare lectie. Pentru ca eu sunt genul de persoana care daca nu fac totul perfect, din prima, imi pierd interesul si ajung sa abandonez. Asa ca, daca sunteti la inceput de drum si nu va ies sedintele de meditatie, aveti rabdare cu voi. Nimeni nu a reusit din prima.
Meditatia este un stil de viata
In prezent, am inteles ca meditatia este un stil de viata si ca am nevoie s-o transform intr-o rutina. Nu-mi reuseste mereu. Sunt zile in care nu am timp sau starea necesara sa meditez. Sunt zile in care incep o sesiune si nu reusesc sa o duc pana la final fara sa ma intrerup. Dar partea frumoasa este ca de fiecare data cand o fac, mintea mea devine mai linistita, gandurile mi se aseaza, iar starea de agitatie dispare. Cel mai des meditez seara, inainte de culcare. Ma ajuta foarte mult sa ma linistesc dupa o zi plina si sa adorm mai usor. Am si zile (mai rare, ce-i drept) in care timpul imi permite o sesiune de dimineata. Insa, ce e frumos la meditatie e ca nu exista un moment perfect din zi in care trebuie sa meditezi. O poti face oricand. Ca nu exista bine sau rau in ceea ce priveste modul in care meditezi. Important este sa te reintorci la acest spatiu.