Oameni anxiosi de Fredrick Backman, cartea care m-a facut sa plang si sa rad in acelasi timp

de Alina Gavrila
3 minute (timp citire)

Stiti acel sentiment cand termini de citit o carte foarte buna si parca nu-ti mai vine sa incepi alta de teama sa nu-ti alterezi amintirea paginilor care te-au impresionat? Exact asa simt eu ori de cate ori termin o carte scrisa de Fredrick Backman. Si am avut acest sentiment dupa toate cele cinci carti scrise de autorul suedez, pe care am reusit sa le citesc.

Trebuie sa fiu sincera si sa va spun inca de la inceput ca prima carte, „Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau”, m-a prins foarte greu. Dupa 100 de pagini parcurse inca ma intrebam de ce toata lumea a fost cucerita de acest autor si recunosc ca am fost tentata s-o abandonez. Asa mi s-a intamplat si cu cea mai recenta carte citita, „Oameni anxiosi”, dar deja aveam experienta si stiam ca ma asteapta multe pagini pline de emotii, daca reusesc sa am rabdare.

Pagini pline de emotie

Fredrick Backman are o scriitura foarte simpla, diferita de tot ce am citit pana acum, cu propozitii scurte, la obiect si cu un limbaj mai degraba potrivit intr-o discutie libera intre prieteni, nicidecum intr-o carte. Insa reuseste cumva sa transmita atat de multa emotie incat ajungi sa plangi si sa razi in acelasi timp, neintelegand cum niste cuvinte atat de simplu scrise reusesc sa te atinga atat de profund. Am spus-o si o repet, cartile lui Fredrick Backman ascund ceva magic printre paginile lor. 

Un spargator de banci atipic si un jaf care se transforma in luare de ostatici 

Iar „Oameni anxiosi” nu a facut altceva decat sa-mi confirme acest lucru. Actiunea cartii este una atipica pentru Backman. Un spargator de banci inarmat fuge de la locul faptei si ajunge intr-un apartment scos la vanzare, unde are loc o vizionare. Pentru ca politia e pe urmele sale, se baricadeaza inauntru si ii ia ostatici pe cei sapte potentiali cumparatori. Toti cei prezenti in apartament sunt oameni aparent normali si inofensivi. Doi „rechini” mobiliari, un cuplu de lesbiene, o multimilionara cu tendinte suicidare si un sabotor de vizionari deghizat in iepure. Dar lucrurile o iau razna atunci cand ostaticii si spargatorul incep sa-si dezvaluie dramele personale si anxietatile. Si de aici incepe magia.

Personaje imperfecte pe care ajungi sa le adori

Usor-usor personajele incep sa se dezvaluie, sa ni se arate cu toate imperfectiunile, cu toate anxietatile si dramele personale pe care le traiesc. Si ce e minunat la felul in care ni le prezinta Backman este ca ne face sa le indragim chiar daca poate nu suntem de-acord cu felul in care gandesc sau actioneaza. Iar asta mi se pare minunat! Sa poti sa te regasesti intr-un personaj cu care la inceput ti se parea imposibil sa rezonezi. Pentru ca asta este darul lui Backman. Isi creioneaza eroii astfel incat ajungi sa-i indragesti chiar si pe cei mai ursuzi, morocanosi sau enervanti. 

Se spune ca personalitatea unui om este suma experientelor sale de viata. Dar nu e intru totul adevarat, caci, daca trecutul nostru ar fi tot ce ne defineste, nu ne-am putea suporta pe noi insine. Trebuie sa ne convingem ca suntem mai mult decat greselile noastre de ieri. Ca suntem si cele mai bune alegeri pe care le vom face, ca suntem si toate zilele noastre de maine incolo.”

Cine este Fredrik Backman?

Este editorialist, blogger si unul dintre cei mai populari scritori suedezi contemporani. Cartile sale au fost traduse in peste patruzeci de tari. Traieste la Stockholm impreuna cu sotia si cei doi copii. Romanul sau de debut „Un barbat pe nume Ove” a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain (2016). Romanele „Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau”, „Britt-Marie a fost aici”, „Scandalul”, „Noi contra voastra” si „Invingatori” completeaza lista titlurilor de succes ale autorului.

Lasa un comentariu