Nu stiu cum de nu am citit pana acum cartea „Orasul fetelor” de Elizabeth Gilbert (autoarea celebrului roman Mananca, roaga-te, iubeste). Poate ca pur si simplu unele carti vin la tine in momentul potrivit.
Imi place enorm felul in care e scrie Elizabeth Gilbert. Am citit mai multe carti scrise de ea si de fiecare data au reusit sa ma acapareze in totalitate (pentru mine o carte buna este o carte care ma face sa nu o mai las din mana pana nu o termin de citit 🙂 . Asa a fost si cu Orasul fetelor. Usor de citit, cu mult umor, ironic chiar in unele momente, dar totusi atat de profund. E mult talent in spatele unui astfel de roman. Pentru ca, din punctul meu de vedere, nu e usor sa scrii ceva profund cu ajutorul umorului.
Ingredientele perfecte pentru un roman de succes
Povestea este una cu ingredientele perfecte: lumea teatrului newyorkez din ani ’40, personaje neconventionale, femei frumoase, petreceri si povesti de dragoste. Dar cu toate acestea, autoarea reuseste sa transmita mult mai mult decat intamplarile unei lumi superficiale.
CITESTE SI: Secretul fotografii franceze, o carte care inspira prin curajul personajelor
Cartea „Orasul fetelor” de Elizabeth Gilbert ne spune povestea unei fete de 19 ani care invata din greseli. Si ne poarta prin toata viata lui Vivian Morris, personajul principal, care intelege ca singurul mod de a fi fericita este sa-si asume ca viata trebuie traita asa cum iti doreste ea. Si nu asa cum ii dicta societatea. Viata unei femeie care alege sa fie ea, asa cum simte, chiar daca asta inseamna sa nu se incadreze deloc in tiparul femeilor din acele vremuri. Viata unei femei care alege in anii ‘60-‘70 (perioada in care femeile nu prea isi permiteau luxul alegerilor personale) sa traiasca total neconventional pentru acele vremuri: nu se marita, nu face copii, nu se incadreaza deloc in tiparul sotiei/mamei, ba mai mult isi deschide un business cu rochii de mireasa si se dedica in totalitate acestuia.
Orasul fetelor exploreaza teme ca sexualitatea si promiscuitatea feminina
Spusa intr-un ritm alert, din perspectiva unei femei mai in varsta care priveste in urma la propria tinerete cu un amestec de bucurie si regret, Orasul fetelor exploreaza teme ca sexualitatea si promiscuitatea feminina, dar si idiosincraziile iubirii adevarate. Insa, ce mi-a placut cel mai mult este faptul ca aceasta carte are puterea sa te inspire. Este genul de carte pe care dupa ce o termini de citit, o inchizi, si incepi sa-ti pui intrebari. Intrebari despre tine, despre alegerile pe care le-ai facut, despre modul in care iei traiesti viata. Va recomand din suflet sa o cititi. O sa va indragostiti!