4 obiceiuri care ma ajuta sa am aceeasi greutate de peste zece ani 

de Alina Gavrila
6 minute (timp citire)

Pentru multe femei kilogramele in plus sunt un adevarat motiv de stres si batai de cap. Si nu putine sunt cele care apeleaza la tot felul de diete drastice care dau rezultate doar pe moment si care nu fac altceva decat sa frustreze si sa duca la dezechilibru in organism.

Cred cu tarie ca echilibrul si moderatia sunt calea cea mai sigura catre o silueta potrivita pentru fiecare. Asa ca, m-am gandit sa scriu despre obiceiurile pe care le-am adoptat si care ma ajuta sa ma mentin la aceeasi greutate, 52 de kg, de mai bine de 10 ani. Sper sa va inspire si sa le includeti si voi in rutina voastra zilnica.

Beau apa imediat cum ma trezesc 

De ani de zile, fiecare dimineata pentru mine incepe cu un pahar mare cu apa calduta cu lamaie (in unele zile, beau chiar si doua pahare). Si chiar daca la inceput nu a fost usor, acum a devenit o obisnuinta. Ba mai mult, am ajuns sa simt cum organismul imi cere apa cand ma trezesc. Beneficiile sunt multiple! Si vreau doar sa-ti amintesc ca acest banal obicei ajuta tranzitul intestinal (si implicit la functionarea digestiei), curata stomacul si colonul (si astfel organismul absoarbe mai usor substantele nutritive si elimina toxinele acumulate peste noapte), creste capacitatea organismului de a lupta cu virusurile si mentine sanatatea tenului (de cand am adoptat acest obicei, tenul meu este mult mai luminos si mai curat).    

CITESTE SI LONGEVITATE: 4 OBICEIURI PE CARE LE-AM ADOPTAT PENTRU O VIATA MAI LUNGA SI SANATAOASA

Fac o pauza de 12-14 ore de la mancare

Unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care l-am adoptat in ultima perioada, este sa ii dau organismului o pauza zilnica de la mancare. Minimum 12 ore. Cel mai des reusesc sa tin 14 ore, iar in unele zile (mai ales cand stiu ca am exagerat cu o zi inainte) fac o pauza de 15-16 ore. Stiu ca pare greu, poate chiar imposibil, pentru ca si eu am fost in acest punct. Imi amintesc ca atunci cand mi-a povestit o prietena ca tine fasting si nu mananca nimic timp de 16 ore mi s-a parut aproape ireal. Insa, secretul meu e ca am inceput treptat. In primele saptamani am tinut 10 ore. Apoi am crescut la 12 ore si, cu rabdare, am reusit sa ajung si la 16 ore. Acum acest obicei s-a transformat intr-un stil de viata si ma simt extraordinar de bine. 

De ce am ales sa tin fasting?

Pentru ca in momentul in care organismul nu mai primeste mancare, incepe sa consume din depozite (iar aici intra grasimea, in special cea abdominala, celulele imbatranite si bolnave). De asemenea, studiile au aratat ca postul intermitent lupta contra inflamatiei (un factor responsabil de foarte multe afectiuni), sporeste rezistenta corpului in fata stresului oxidativ (un factor ce contribuie major la imbatranire si la multe boli cronice). Cu alte cuvinte, datorita acestei pauze de minimum 12 ore de la mancare imi protejez sanatatea pe termen lung. Ba mai mult, reusesc sa nu ma mai ingras si incetinesc procesul de imbatranire. Pentru mine, toate aceste motive sunt mai mult decat suficient 🙂

Am eliminat din gluten 

Mi-au trebuit multi ani sa ajung in acest punct pentru ca eu sunt o mare iubitoare de paste, pizza si mai ales tot ce e facut din coca (paine & produse de patiserie). Insa, dupa ce am facut 40 de ani, am decis ca trebuie sa fac niste schimbari daca vreau sa fiu in forma si sanatoasa. Asa ca, am inceput cu pasi mici sa tai din cantitatea de gluten pe care o consumam zilnic. Am inlocuit produsele pe care le consum des cu varianta lor fara gluten. 

De exemplu, imi place sa mananc dimineata porridge cu fructe, asa ca am ales sa-mi cumpar fulgi de ovaz fara gluten. Imi plac pastele, am ales sa consum paste din naut -care, apropo, sunt delicioase. Mi-am gasit o brutarie in cartier care face paine fara gluten foarte buna.

Este dovedit faptul ca glutenul produce inflamatie in organism, iar de aici celulita, balonare si multe alte probleme de sanatate. Tocmai din acest motiv am incercat, treptat, sa reduc din cantitatea zilnica. Nu a fost usor, dar cu putina disciplina (am tinut inclusiv un jurnal alimentar, sa-mi dau seama cat de des manac gluten intr-o saptamana) am reusit.

CITESTE SI CELULITA: 5 OBICEIURI CARE M-AU AJUTAT SA SCAP DE ASPECTUL DE COAJA DE PORTOCALA

Am redus cantitatea de mancare     

Poate una dintre cele mai bune decizii pe care am facut-o pentru sanatatea mea, in stransa legatura cu fastingul. Tot mai multe studii arata ca mancam mult mai mult decat avem nevoie. Multi medici ne avertizeaza ca cele mai multe probleme de sanatate vin tocmai de la mancare. Sau mai bine spus, de la cat de mult mancam. Organismul are nevoie de pauza alimentara si de portii mai mici. Nu trebuie sa te infometezi, pentru ca nu despre asta e vorba. Eu tin fasting, mananc portii mai mici, uneori fara gluten si cu toate acestea ma bucur si de o portie foarte buna de paste si de pizza sau alte minunatii culinare. Imi place mancarea si imi place sa ma vad cu prietenii la restaurant. Insa incerc mereu sa echilibrez lucrurile. Daca stiu ca ma vad cu prietenii la cina, sar peste masa de pranz (sau mananc ceva foarte usor). Daca am o zi in care mananc mai mult, a doua zi incerc sa tin 16 ore de fasting. 

Prin acest echilibru am reusit sa ma mentin la aceeasi greutate mai bine de 10 ani si pot sa spun, cu mana pe inima, ca nu e atat de greu pe cat pare. Tine totul de obisnuinta si de vointa.

 

2 comentarii

SkinPen, tratamentul facial care mi-a redat stralucirea si sanatatea tenului la 40 de ani - Alina Gavrila octombrie 2, 2023 - 11:43 am

[…] Citeste si Ten acneic: 4 obiceiuri care ma ajuta sa am pielea curata  […]

Raspunde
Celulita: 5 obiceiuri care m-au ajutat sa scap de aspectul de coaja de portocala - Alina Gavrila octombrie 2, 2023 - 11:49 am

[…] CITESTE SI 4 obiceiuri care ma ajuta sa am aceeasi greutate de peste 10 ani  […]

Raspunde

Lasa un comentariu