Lifespan este o carte pe care toti cei interesati de longevitate si un stil de viata sanatos trebuie sa o citeasca. Din punctul meu de vedere, a imbatrani nu trebuie sa fie cu o renuntare la a face lucrurile care ne plac.
Insa, din pacate, pentru foarte multi romani varsta pensionarii este una care vine cu foarte multe renuntari. Nu mai muncesti, uiti de hobby-uri, nu mai iesi la fel de des. Nu mai spun de calatorii sau de starea de sanatate. Daca va uitati la viata parintilor nostri, o sa intelegeti la ce ma refer.
Tocmai din acest motiv, imi doresc enorm sa duc un stil de viata care sa ma ajute sa raman activa si in forma foarte multi ani. Chiar si atunci cand pentru unii o sa fiu batrana 🙂 Ma vad bucurandu-ma de viata si la 80 de ani. Vreau ca si la aceasta varsta sa am planuri de viitor, sa-mi planific vacante, sa am o lista cu carti pe care vreau sa le citesc. Sa ies cu prietenii in locurile in care se mananca bine si sa savurez un pahar cu vin. Insa, sunt constienta ca trebuie sa fac ceva in acest sens inca de acum. Asa ca, longevitatea este un subiect care ma intereseaza si despre care citesc mereu. Deci o sa tot dati de acest subiect si la mine pe blog 🙂
Activarea genelor longevitatii
Revenind la cartea scrisa de dr David Sinclair – Lifespan. De ce imbatranim si cum sa nu o mai facem. Dr Siclair este profesor de genetica la Harvard Medical School. Este unul dintre primii 100 cei mai influenti oameni din lume. El ne aduce dovezi clare, direct din laboratorul sau, ca procesul de imbatranire poate fi incetinit si chiar inversat. Autorul este de parere ca batranetea este o boala pe care o putem trata, astfel incat sa fim sanatosi si plini de energie chiar si dupa 65 de ani.
„Care este limita superioara? Nu cred ca exista una. Nu exista nicio lege biologica ce spune ca trebuie sa imbatranim. Cei care sustin existenta unei limite nu stiu ce vorbesc. Mai avem probabil cale lunga pana sa traim intr-o lume in care moartea este o raritate, dar suntem aproape sa impingem limita.”
Schimbarile mici, din viata de zi cu zi
Cum putem face asta?! Cu schimbari mici, pe care sa le adoptam in viata de zi cu zi, pe termen lung. Si va las mai jos patru exemple pe care ni le prezinta dr Sinclair in carte si pe care incerc si eu sa le transform in obisnuinta.
FASTINGUL, sau cum sa mananci mai putin daca vrei sa fii sanatos
Fasting-ul este perioada de pauza (de minimum 12 ore) in care organismul nu primeste hrana. Este o metoda de prelungire a vietii si sanatatii din simplu motiv ca in perioada de repaus alimentar genele longevitatii sunt puse la treaba. „Dupa 25 de ani de studiere a imbatranirii si dupa ce am citit mii de articole stiintifice, daca exista un singur sfat pe care pot sa ti-l ofer, o metoda de a ramane sanatos mai mult timp pentru care bag mana in foc, un lucru pe care il poti face chiar acum pentru a-ti prelungi viata la maximum, acesta este urmatorul: mananca mai putin.”
Mai putina carne, solutia pentru o viata mai lunga
Reducerea cantitatii de carne pe care o consumam saptamanal este un pas foarte important daca vrem sa traim sanatos si pentru cat mai mult timp. Potrivit dr Sinclair, in momentul in care limitam consumul de carne, limitam consumul de aminoacizi. Iar nivelurile scazute de aminoacizi sunt corelate cu o durata de viata sporita. „Daca esti interesat de o viata lunga si sanatoasa, dieta ta va trebui sa semene mai degraba cu pranzul unui iepure, decat cu cina unui leu. Studiile au aratat ca, atunci cand inlocuim proteinele animale cu proteine vegetale, toate cauzele de deces scad semnificativ. Un organism care duce o usoara lipsa de aminoacizi la nivel general este supus exact acelui tip de stres care activeaza circuitul de supravietuire.”
Sportul ne prelungeste viata
Ca sportul este benefic pentru sanatate, o stim cu totii. Insa, dr Sinclair ne demonstreaza in cartea sa ca sportul (iar el vorbeste despre o jumatate de ora de alergare de 5 ori pe saptamana) ne prelungeste viata. „Limitarea consumului alimentar si reducerea cantitatii de aminoacizi din dieta nu sunt singurele metode de activare a genelor longevitatii, care ordona celulelor noastre sa intre in modul de supravietuire. Efortul fizic, prin definitie, implica supunerea corpului nostru la stres. Acesta ridica nivelul NAD, care, la randul sau, activeaza reteaua de supravietuire.”
Expunerea la frig activeaza genele longevitatii
Expunerea corpului la temperaturi mai scazute este o alta metoda de ne prelungi viata. Prin expunerea la frig, o scurta plimbare in tricou cand e rece afara, temperatura mai mica in camera cand dormim, sau o patura mai subtire cu care sa ne invelim, activam grasimea bruna din mitocondrii. „Cand suntem impinsi in afara zonei termoneutre – intervalul termic ingust in care corpul nostru nu trebuie sa faca niciun efort suplimentar pentru a se incalzi sau racori -, se intampla tot felul de lucruri. Tiparul respiratiei noastre se schimba. Fluxul sangvin, catre si prin pielea noastra – cel mai mare organ al corpului -, se modifica. Ritmul cardiac creste sau scade. Toate aceste reactii au radacini genetice care dateaza de acum cateva miliarde de ani, de la primele lupte pentru supravietuire.”
1 comentarii
[…] CITESTE SI LONGEVITATE: 4 OBICEIURI PE CARE LE-AM ADOPTAT PENTRU O VIATA MAI LUNGA SI SANATAOASA […]