Schimba perspectiva, probabil cea mai buna solutie atunci cand ai probleme fara rezolvare

de Alina Gavrila
3 minute (timp citire)

Mi-a luat multi ani sa inteleg cat de important este sa ai capacitatea de a-ti schimba perspectiva. De a te pozitiona diferit, atunci cand ai o problema. Ori de cate ori ma confruntam cu o situatie, mintea mea prelua controlul si incepea sa faca tot felul de scenarii care mai de care mai dramatice.

Vedeam mereu doar aspectele negative, ma criticam in exces. Imi activam acea voce pesimista (voce pe care cei mai multi dintre noi o avem in cap) si imi repetam ca totul e un dezastru. 

Problemele nu dispar niciodata, dar perspectiva de a le vedea se poate schimba

Un lucru este cat se poate de clar: indiferent ca esti singura sau intr-o relatie, maritata sau divortata, cu copii sau fara, antreprenoare sau angajata, te confrunti cu tot felul de probleme. Si nu avem cum sa schimbam asta indiferent cat de mult incercam sa controlam lucrurile. 

Insa, atunci cand invatam sa ne schimbam perspectiva, lucrurile se transforma radical. Cei mai multi dintre noi, atunci cand avem probleme, suntem obisnuiti sa ne victimizam. Sa vedem totul dintr-o singura perspectiva (nu este neaparat vina noastra, asa am fost crescuti). Insa, fara sa stim ca in momentul in care reusim sa ne detasam, sa nu ne mai gandim la problema, ci la gasirea solutiei, totul se schimba. Gandurile, vibratia, starea ta generala si, dupa o perioada de “antrenament”, chiar si viata.

Focus pe gasirea de solutii

Jay Shetty spune in cartea lui “Gandeste ca un calugar” ca in momentul in care te focusezi pe gasirea solutiilor iti asumi responsabilitatea de a rezolva o problema. “Daca te concentrezi pe gasirea solutiilor, iti vei aminti sa fii plin de initiativa si sa-ti asumi responsabilitatea, in loc sa te complaci doar in dorinta de a actiona. Putem sa trecem la fapte, in loc sa ne folosim doar de vorbe pentru a ne schimba perspectiva.”

Scara perspectivei

Si tot in cartea lui Jay Shetty, am citit un alt sfat cu care am rezonat in totalitate. Si pe care incerc sa-l urmez ori de cate ori simt ca sunt intr-o situatie care mi se pare dificila. Scara perspectivei: “Multe dintre frustrarile pe care le induram pot fi percepute drept binecuvantari. Acestea ne determina sa progresam si sa ne dezvoltam. Incearca sa incadrezi gandurile si circumstantele negativiste pe o scara a perspectivei. La fel cum doctorii evalueaza durerea, eu le cer oamenilor sa puna o grija anume pe o scara de la 0 la 10. Zero inseamna nicio grija. Zece este cel mai rau lucru care ti se poate intampla.”

In momentul in care am inceput sa-mi “clasez problemele” pe aceasta scara, am inteles cat de mult e totul doar in mintea mea. Si cat de usor pot sa vad situatia total diferit doar daca imi schimb perspectiva. Nu este un exercitiu usor, recunosc. Am foarte multe momente cand nu am capacitatea sa vad situatia in care ma aflu dintr-o alta perspectiva. Si atunci stiu ca trebuie sa fac o pauza (de cateva ore sau zile), sa incerc sa-mi linistesc mintea (prin meditatie) si sa ma repozitionez.

Lasa un comentariu