Sunt carti pe care le cumpar atunci cand vreau sa citestesc ceva relaxant, de vacanta. Nu am asteptari foarte mari, nu caut povesti care sa-mi ramana in suflet. Cu acest gand am cumparat si cartile Natashei Lester, Secretul fotografei franceze si Secretele Parisului.
Insa, personajele sale feminine au reusit sa ma cucereasca si sa ma inspire prin curajul de care au dat dovada in al Doilea Razboi Mondial. Dar si prin determinarea cu care au luptat impotriva unor prejudecati si stereotipuri tipice pentru societatea patriarhala din acele vremuri.
“Este aproape imposibil astazi, dupa aproape cincizeci de ani, sa-ti imaginezi cat de dificil era pentru o femeie corespondent de razboi sa treaca dincolo de pozitiile de ariergarda ale armatei, cu alte cuvinte, sa ajunga pe front, acolo unde se petrecea toata actiunea.” David E. Scherman, corespondent al revistei LIFE
Corespondentele de razboi nu au avut aceleasi drepturi ca barbatii pe front
Corespondentele de razboi nu au avut aceleasi drepturi ca si barbatii corespondenti. Nu aveau voie pe front, nu aveau voie sa participe la informarile de presa, nu aveau voie sa stea in tabara jurnalistilor. Ba mai mult, textele scrise de ele erau mereu trimise dupa ce isi trimiteau toti barbatii articolele.
Jess, personajul principal din Secretul fotografei, (personaj inspirat de celebra fotografa americana Lee Miller) este un fotomodel celebru care decide sa devina fotoreporter pentru Vogue si sa transmita din Europa despre toate ororile razboiului.
Impreuna cu jurnalista Martha Gellhorn (o femeie si o corespondenta de razboi celebra de care eu sunt total indragostita si pe care am descoperit-o prin prisma povestii sale de iubire cu celebrul Hemingway), Jess incalca regulile si relateaza despre toate laturile razboiului. In special despre acelea pe care barbatii corespondenti alegeau sa nu le „vada”.
“E ingrozitor sa mori la sfarsitul verii, atunci cand esti tanar si ai luptat vreme indelungata, atunci cand stii ca razboiul oricum s-a terminat.” Martha Gellhorn
O carte captivanta, despre femei neinfricate
Am descoperit in paginile cartii scrise de Natasha Lester femei gata sa lupte cu o intreaga armata pentru dreptate si adevar. Femei care prin curajul lor au schimbat viitorul si l-au transformat in ce traim noi azi. O lume egala in care putem avea aceleasi job-uri ca si barbatii. O lume in care noi, femeile, putem face orice, daca asta ne dorim. M-au cucerit personajele feminine puternice, creionate atat de bine incat le-am simtit lipsa dupa ce am terminat cartea. Personaje care m-au inspirat. Dar mai ales, personaje care m-au facut sa ma intreb daca eu as fi avut un asemenea curaj daca traiam in acele vremuri.
Si poate ca sunt subiectiva cand citesc o carte care are ca personaj principal o jurnalista. Si spun asta pentru ca si eu am fost ani buni jurnalista. Dar cred ca indiferent de natura jobului pe care il aveti, o sa va indragostiti de Jess si prietenele ei. Si o sa ajungeti, ca si mine, sa le admirati si sa va reamintiti cata forta exista in noi, femeile.
“Incotro ne indreptam de acum inainte – femeile-soldat si toate celelalte care, in lipsa stralucirii unusi uniforme, au asteptat, s-au descurcat si au tot asteptat, au mentinut in functiune fabricile, caminele si birourile? Valoarea lor a fost dovedita cu varf si indesat: taria lor unde rezistenta era necesara, linistea lor unde tacerea era impusa, tactul, moralul si constiinta publica; (…) cat timp va mai trece, oare, pana cand o natiune recunoscatoare (sa, cel putin, barbatii acestei natiuni) va uita ceea ce au realizat femeile cand tara a avut nevoie de ele? E de datoria femeilor sa se asigure ca nu va exista niciun regres – ca vor continua de aici inainte.” Audrey Withers, Vogue, editia britanica, 1945
1 comentarii
[…] CITESTE SI SECRETUL FOTOGRAFEI FRANCEZE, O CARTE CARE INSPIRA PRIN PRIN CURAJUL PERSONAJELOR […]